Sve dobre strane piva

Danas se često piše o benefitima konzumacije vina, ali tu bi valjalo spomenuti najpopularnije alkoholno piće na nogometnim utakmicama, slavljima i izlascima – pivo. Naravno, pretjerana konzumacija ovog pića ima brojne loše posljedice na zdravlje i okolinu pa je zato tu ključna riječ umjereno. 

Svjetlo ili tamno pivo

Prema broju kalorija svjetlo je “najlakše”,  ali šta se zdravstvenih dobrobiti tiće, tamno pivo je definitivno bolji izbor.

Željezo

Pivo sadrži željezo koji vrlo važan mineral u metaboličkim procesima i pri prenošenju kisika u krvi. Također sadrži natrij i kalij. Kalij, koji je ovdje u prednosti, je važan za pravilnu ravnotežu tekućine u tijelu i prevenciju povišenog krvnog tlaka

Srce

Pivo je odličan izvor vlakana, pogotovo crno. Ono smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi, a povećava razinu dobrog te time sprječava pojavu krvnih ugrušaka.
Hmelj i slad opskrbljuje srce antioksidansima koji štite srce.

Zdravlje kosti

Pivo sadržava silikon – kemikaliju koja stimulira proizvodnju kolagena te time povećava gustoću kostiju i pokretljivost zglobova.
Kolageni su najzastupljeniji proteini u ljudskom organizmu.  Najvažnije je za vezivno tkivo, ali ima i još uloga: oporavak kože, kostiju, noktiju i zglobova, povezuje kožu sa strukturama ispod nje, štiti krvne žile i živce.

Zdravlje bubrega

Finski znanstvenici izdvajaju pivo od ostalih alkoholnih pića jer su dokazali da u značajnoj mjeri smanjuje rizik od pojave bubrežnog kamenca.

Psiha

Poznat je blagotvorni učinak piva na stres. Ono nema masnoće, opušta mišiće i uspavljuje organizam.

Zaključak

Kao što i uvijek govorim, svaku namirnicu treba konzumirati UMJERENO. Bitno je znati koja je prava količina za naš organizam. Pivo ima brojne dobre utjecaje na tijelo kao što su: zaštita od srčanih oboljenja, smanjenje rizika od pojave bubrežnog kamenca, zdravlje kostiju i zglobova itd. Pretjeranom konzumacijom štetimo organizamu, tako da je bitno znati kontrolirati količine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *