Kako napokon ostvariti svoje novogodišnje odluke

Polako je krenulo vrijeme donošenja novogodišnjih odluka. Nova godina kao da nam pruža svježi početak i novu priliku za ostvarenje ciljeva koje smo odugovlačili do sada.  Ali ne zvuči li to sve malo pre poznato. Svaku godinu počinjemo ambiciozni i motivirani za ostvarenje svojih ciljeva, ali to vrlo brzo nestaje oko veljače. To tako ne mora biti ako se dobro pripremite te imate realne i održive ciljeve.  Ovaj članak vam donosi 5 savjeta kako ostvariti svoje novogodišnje odluke.

Odredite konkretan cilj

Zaboravite na ciljeve kao što su “ove godine ću smršavjeti” rađe se fokusirajte na konkretan cilj za koji ste sigurni da možete ostvariti. Npr. “ove godine ću smršavjeti 5 kila”.  Cilj je prilično jasan i konkretan, ali i ostvariv.

Postavite male ciljeve koji će vas dovesti do ostvarenja velikog

Ostvarenje čak i jednog malog cilja može jako utjecati na vaše samopouzdanje pa i na motivaciju za daljni rad. Odredite vaš glavni cilj i razlomite ga na više manjih.  Ako vam je cilj ove godine više vježbati i time smršavjeti odredite si ciljeve kao npr. :”za mjesec dana ću moći zadržati poziciju planka cijelu minutu” ili “otrčat ću 1.5 km za 10 min”. Oni su relativno lako i brzo ostvarivi te će vas potaknuti na danji rad.

Start small

Početak zna biti zastrašujuć tako da je najpametnije početi polako. Ako si zadate prevelik zadatak velika je vjerovatnost da će te odustati. Za početak odredite ciljeve za koje znate da možete zadržati. Ako ove godine želite redovito početi vježbati, nemojte si dat cilj kao što je odlazak u teretanu 5 puta tjedno nego smanjite to na 2. To je vrlo realističan i održiv cilj te je time savršen za početak.

Planirajte

Uzmite si malo vremena da sve isplanirate. Veća je vjerovatnost da ćete se držati svojih novogodišnjih odluka ako imate plan kako ćete ostvariti svoje ciljeve. Uzmite jedan dan i brainstormajte ideje. Možete započeti tako da zapišete svoje ciljeve, napišete listu stvari koje će te napraviti da ih ostvarite i potencijalne prepreke sa kojima biste se mogli susresti.

Pričajte o svojim ciljevima

Puno je lakše ostati posvećen svojim ciljevima kada znamo da imamo podršku drugih. Ispričajte svoje planove za novu godinu svojim prijateljima i obitelji kako bi dobili njihovu podršku. Na taj način znate da niste sami u tom procesu, a i vaši bližnji očekuju da ostvarite svoje ciljeve što vam može koristiti kao dodatna motivacija (pozitivan pritisak).

Želim vam svima svu sreću u 2021. godini i da ostvarite sve svoje novogodišnje ciljeve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *