Uz bezglutensku prehranu brže se mršavi- istina ili mit?

Gluten i mršavljenje – je li to uopće povezano?

Gluten kao protein nemoramo nužno unositi prehranom, dok su aminokiseline, koje ga izgrađuju, zamjenjive drugim prehrambenim izvorima. Izbacivanjem glutena iz prehrane nećemo naškoditi svome organizmu, sve dok u prehranu uvodimo potrebne namirnice koje ne sadrže gluten. Nepravilnim izbacivanjem velikih skupina namirnica može doći do zdravstvenih problema.
Danas je prisutan trend prelaska na bezglutensku prehranu kojoj je cilj mršavljenje. Pravilna prehrana i tjelovježba jedina su dva načina kako doći do željene tjelesne težine jer se nepravilnom
bezglutenskom prehranom može i udebljati. Iako su neke namirnice “bezglutenske”, one sadrže isti broj kalorija kao i one s glutenom. Ljudi toga nisu svjesni pa vrlo često takve proizvode konzumiraju u velikim količinama smatrajući da bez glutena znači i manje kalorija te da će im to pomoći pri mršavljenju.
Nerijetko, kod takvih pojedinaca, zbog toga dolazi do debljanja.

Zaključak:
Mogu li nam bezglutenski proizvodi pomoći pri mršavljenju?

Istraživanjem sam zaključila kako je bezglutenska prehrana samo jedan veliki trend pokrenut od strane influencera. Proizvodi bez glutena imaju isto kalorija kao i originalni proizvodi. Ako ste razmišljali o prelasku na bezglutensku prehranu, iako nemate celijakiju, možete imati koristi od nje. Pravilnom bezglutenskom prehranom smanjuje se unos prerađivanih namirnica, a povećava unos voća, povrća i mesa. Time se povećava unos hranjivih tvari kojima su te namirnica bogate.

Celijakija

Celijakija ili gluten senzitivna enteropatija je trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine pšenice, ječma i raži. Bitne su joj karakteristike: trajna (doživotna) nepodnošljivost glutena, različit stupanj oštećenja (morfološkog i funkcionalnog) sluznice  tankog crijeva i različit spektar kliničkih simptoma, od kojih nisu svi posljedica malapsorpcije. Ovo je jedna od najčešćih kroničnih gastroenteroloških bolesti, koja se pojavljuje u osoba koje imaju nasljednu predispoziciju za ovu bolest. Mnogi oboljeli ne znaju da su bolesni, a ako se bolest ne liječi, mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi.

Ja živim s tim već 12 godina, početak je bio jako težak zato što sam još uvijek išla u školu. Djeca su me uvijek čudno gledala: “Kako to da ja uvijek nosim hranu od kuće? Zašto ju ne kupujem u pekarnici, dućanu?” Nisam im to mogla objasniti. Nitko se ne bi trebao sramiti celijakije, prvenstveno jer to nije bolest, to je jedna dijeta za cijeli život i, ako je poštuješ, živjet ćeš!
                                                                                                                                                                                                                    Tijana Cvetković

Nekoliko recepata za hranu bez glutena:

●DOMAĆE TORTILJE ●

SASTOJCI:
500 g Schär Mix B brašna
pola suhog kvasca
1 žličica soli
120 ml maslinovoga ulja

PRIPREMA:
Pomiješati sve sastojke i zamijesiti tijesto s mlakom vodom. Ostaviti tijesto da se diže pola sata. Zatim izvaljati tijesto i podijeliti ga na sitne okruglice. Svaku okruglicu razvući valjkom za tijesto i pržiti na maslinovome ili kokosovom ulju.

Kasnije pržene tortilje puniti nadjevom po volji.

 

Tijesto za tortilje – domaće tortilje recept | Zdravi recepti ...

● FRANCUSKI KRUH●

SASTOJCI:
500 g Schär Mix B brašna
2 žlice kukuruznoga brašna

1 suhi kvasac

1 žličica soli
1 žličica šećera
50 ml ulja

Staviti sve sastojke u posudu i sve dobro umijesiti. Kada umijesite kruh izlijte malo ulja na određenu površinu za oblikovanje kruha. Kruh oblikujte na uljanoj površini. Kada poraste, pospite ga kukuruznim brašnom. Pecite oko 40 minuta na 200°.

 

Francuski kruh ili Baget/ Jednostavni kruh / Baguette - YouTube

 

● SAVIJAČA SA SIROM I ŠPINATOM ●

SASTOJCI:
400 g Schär Mix B brašna
2 žličice soli
1 žličica suhog kvasca
1 žlica maslinovoga ulja

NADJEV:
300 g svježega sira
300 g špinata
2 jaja

PRIPREMA:

Sve sastojke pomiješati, dodati maslinovo ulje, umijesiti lagano kuhačom, a zatim nastaviti mijesiti rukama. Tijesto podijeliti na 2 dijela. Dobro zamijesiti te ostaviti da predahne 15 minuta.

Dok tijesto stoji, posebno pomiješati i sir s jajima.

Razvući kore i nadjenuti, staviti prvo jaja i sir pa preko špinat, prethodno malo posoljen. Na kraju kore premazati razmućenim jajetom te po želji posuti sezamom.
Peći 20 minuta na 200°.

SuperRecepti.rs - Najukusnija pita sa sirom i blitvom

● ČOKOLADNI MUFFINI S VIŠNJAMA ●

SASTOJCI:
1 veliko ili 2 mala jaja
200 g šećera
250 ml mlijeka
80 ml ulja
2 vrećice vanilin šećera
250 g Schär mix B brašna
pola vrećice praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
3 žlice kakaa
100 – 150 g čokolade za kuhanje nasjeckane na kockice
150 – 200 g otkoštenih višanja

PRIPREMA:
Pomiješati sve sastojke, staviti u kalup za muffine te peći 30 minuta na 200°.

Vegan, Gluten-Free Double Chocolate Muffins- The Colorful Kitchen

 

About Viktoria

Hi! I'm Viktoria, an aspiring blogger who loves health and fitness. This blog is dedicated to helping people learn about how to improve their lifestyle.

View all posts by Viktoria →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *